De huisarts verwijst u voor kortdurende GGZ of specialistische GGZ. U kunt voor een verwijzing voor kortdurende of basis ggz (BGGZ) bij ons terecht in de praktijk. Bij particuliere zorg is geen verwijzing vereist. Zorg ervoor dat de verwijzing vóór het eerste gesprek met de psycholoog is uitgeschreven. De huisarts kan de verwijzing direct naar ons sturen, of je kunt jezelf aanmelden via e-mail (info@deruijtershoeve.nl) telefoon (085-8768943) of in persoon.
In de kortdurende of BGGZ worden melden cliënten zichzelf aan bij ons of worden door de huisarts aangemeld, wanneer ze willen werken aan hun klachten. Ze willen weer grip krijgen op hun leven. Ze willen herstellen om zo snel mogelijk weer de draad op te kunnen pakken. Wij willen daar graag bij helpen. We zien herstel als proces waarin mensen hun eigen veerkracht (her)ontdekken en ontwikkelen, leren omgaan met problemen en stressvolle gebeurtenissen en daardoor het leven weer kunnen oppakken. In dit herstelproces staan de mogelijkheden en krachten van de mens centraal en hebben zij zelf de regie over hun eigen leven. Soms is daar professionele hulp bij nodig om de persoonlijke groei te stimuleren en het leven weer op de rit te krijgen, zonder daarbij gehinderd te worden door bijvoorbeeld angst, een sombere stemming of andere psychische klachten die in de weg kunnen staan. De eigen kracht en oplossend vermogen van cliënten zijn daarbij van onschatbare waarde. In onze behandelingen staan die centraal.
Daarnaast leven we niet alleen maar in verbinding met anderen. We leven samen; thuis, op het werk of op school en in de vrije tijd. We hebben vaak meerdere contacten en relaties (liefdesrelaties, ouders, collega’s, vrienden). Waarom dan alleen in behandeling? Natuurlijk heb je zelf de keuze gemaakt om de stap te zetten, maar dat wil niet zeggen dat je er alleen in staat. Sterker nog; juist de verbinding helpt ons om te herstellen, minder klachten te ervaren en om nieuwe/ andere keuzes te maken. Samen aan de slag met een psycholoog of een coach en vanuit de gesprekken de dingen die je samen hebt besproken naar het dagelijkse leven brengen en toepassen. Samen aan de slag met de mensen om je heen. We vinden het belangrijk hen te betrekken in het proces waar je in zit.
Onze behandelaren zijn in hun houding en beroepsuitoefening niet alleen deskundige, maar tonen zich o.a. ook betrokken, werken samen, focusseren ze zich niet alleen op de klachten en hulpvraag, maar ook op ervaringen en sterke kanten. Indien nodig doen ze een beroep andere behandelaren uit het ons netwerk of doen een beroep op een andere instelling. Dit altijd in overleg. Behandelen doen we samen! Er is dan ook sprake van gedeelde verantwoordelijkheid.
Hoe ziet het behandelproces eruit?
Voorafgaand aan het eerste gesprek krijg je vragenlijsten toegestuurd die je alvast thuis in kunt vullen. Deze lijsten komen automatisch in het elektronische patiëntendossier terecht.
Tijdens het eerste gesprek inventariseren we de klachten en bepalen we of er mogelijk sprake is van een psychische stoornis die in aanmerking komt voor vergoeding door je zorgverzekeraar. De kostenbespreking zal ook plaatsvinden. De zorgvraag en de zwaarte daarvan bepalen welke behandelvormen mogelijk zijn. Tijdens het adviesgesprek, vaak het tweede gesprek, geeft de behandelaar advies, maar jij beslist uiteindelijk zelf in overeenstemming met de door jou gewenste veranderingen zoals bepaald in de (hierboven beschreven) intake welke behandeling jij het meest geschikt acht. Ook scheppen we in deze fase realistische verwachtingen over de uitkomst van de behandeling. Samen met de behandelaar worden er concrete, realistische en haalbare doelen, die tijdens de behandeling leidend zijn.
Mocht blijken dat de problemen te groot zijn om in de BGGZ te behandelen dan nemen we contact met de verwijzer of verwijzen u door naar de Specialistische GGZ (SGGZ). Ditzelfde geldt als tijdens de behandeling blijkt dat onze mogelijkheden niet toereikend zijn of als het behandelresultaat onvoldoende blijkt te zijn.
Tijdens de behandeling kun je indien gewenst belangrijke personen in je netwerk betrekken bij de behandeling en online modules worden aangeboden voor extra ondersteuning of als psycho-educatie. Zo kun je ook tussen de sessies door actief aan je problemen werken.
Voorafgaand aan het eerste gesprek krijg je vragenlijsten, een intake formulier, de 4DKL en de OQ-45, toegestuurd die je thuis in alle rust kunt invullen. Deze lijsten komen automatisch in het elektronische patiëntendossier terecht.
Tijdens het intakegesprek inventariseren we de klachten en de hulpvraag. Op basis hiervan stellen we samen de doelen op die je wilt bereiken. Op basis van de doelen maken we samen een plan, waarbij we bekijken wat de behandel mogelijkheden zijn. De behandelmogelijkheden die worden geadviseerd en zijn bewezen effectief.
De intake is meestal een uitgebreid gesprek en waar nodig gebruiken we het tweede gesprek om een en ander nog wat verder te bespreken. Tijdens de intake zullen we ook met u bespreken of de behandeling in aanmerking komt voor vergoeding door je zorgverzekeraar. Tijdens het adviesgesprek, vaak het tweede gesprek, geeft de behandelaar advies, maar jij beslist uiteindelijk zelf in overeenstemming met de door jou gewenste veranderingen zoals bepaald in de (hierboven beschreven) intake welke behandeling jij het meest geschikt acht. Ook scheppen we in deze fase realistische verwachtingen over de uitkomst van de behandeling. Samen met de behandelaar worden er concrete, realistische en haalbare doelen vastgesteld, die tijdens de behandeling leidend zijn. Daarnaast bespreken we de verwachte duur van de behandeling vaak tussen de 8-12 sessies.
Mocht blijken dat de problemen te groot zijn om in de BGGZ te behandelen dan nemen we contact met de verwijzer of verwijzen u door naar de Specialistische GGZ (SGGZ). Ditzelfde geldt als tijdens de behandeling blijkt dat onze mogelijkheden niet toereikend zijn of als het behandelresultaat onvoldoende blijkt te zijn. Uiteraard in gezamenlijk overleg.
Tijdens de behandeling kun je indien gewenst belangrijke personen in je netwerk betrekken bij de behandeling en krijg je online modules aangeboden via Therapieland voor extra ondersteuning of als psycho-educatie. Zo kun je ook tussen de sessies door actief aan je problemen blijven werken.
Aan de slag met de psychische klachten
Als zowel jij als de behandelaar het eens zijn over het behandelplan dan gaat de behandeling van start. Daarbij is het altijd de bedoeling er naar toe te werken dat je regie wordt versterkt en je na de behandeling zelfstandig verder kunt.
We meten het effect van de behandeling door middel van vragenlijsten die je aan het begin hebt ingevuld en die je regelmatig tijdens de behandeling en einde van de behandeling invult. Mocht blijken dat er weinig verandering merkbaar is, dan kijken we samen of we op de goede weg zitten of dat er een aanpassing moet komen van het behandelplan. Is er een positieve verandering merkbaar dan zullen we samen bespreken of de frequentie van de gesprekken omlaag kan, zodat je het geleerde toe kunt passen en dat je minder afhankelijk wordt van de gesprekken waardoor het vertrouwen in eigen kunnen toeneemt.
Op het eind van de behandeling nemen we nogmaals de 4DLK en de OQ-45 nogmaals af om het effect van de behandeling te meten. We streven voortdurend naar verbetering en vragen aan het einde van de behandeling naar je tevredenheid en suggesties. We vragen je dan de Consumer Quality index (CQi) in te vullen.
Na afloop van de behandeling ontvangt je huisarts een afloopbericht, natuurlijk nadat we je hier toestemming voor hebben gevraagd.
Bijzonderheden:
We zijn lid van verschillende beroepsverenigingen en werken volgens GGZ standaarden. Informatie over deze standaarden is beschikbaar op Thuisarts.nl en Nedkad.
We bieden ook beeldbellen en online EMDR aan als behandelmogelijkheid en hebben verschillende samenwerkingsverbanden met andere instellingen en professionals. Al onze vak therapeuten zijn geregistreerd.
Kind en jeugd
Met uw kind kunt u bij ons zowel voor kortdurend als specialistische hulp bij ons terecht. Na uw telefonische of schriftelijke aanmelding wordt een intakegesprek gepland bij een GZ-psycholoog, Orthopedagoog, of een van onze andere behandelaren. In onze praktijk zijn meerdere behandelaren werkzaam zijn en samen met u wordt bekeken welke behandelaar het best bij u past. Dit is o.a. afhankelijk van de klachten en/of persoonlijke voorkeur.